Roel Mulder – Strip Hendrick Hamel – De schipbreuk

Strip Hendrick Hamel – De schipbreuk

Dit jaar is het 370 jaar geleden dat Gorcumer Hendrick Hamel strandde op de Koreaanse kust. Niet helemaal een rond getal, maar dat weerhoudt het Hendrick Hamelmuseum er niet van om uit te pakken met een spannend stripverhaal over deze gebeurtenis – en waarvoor ik het scenario en de tekeningen heb gemaakt. De strip is vanaf 1 augustus 2023 te volgen op de website en Facebookpagina van het museum. Vanaf de ‘Hameldag’ op 19 augustus is het stripverhaal in zijn geheel in het museum te zien.

In mijn strip Hendrick Hamel – De Schipbreuk maak je de lotgevallen mee van de bemanning van het VOC-schip de Sperwer, in het jaar 1653. Op weg van Taiwan naar Japan slaat het schip te pletter aan een vreemde kust. Hoe zal het scheepsboekhouder Hendrik Hamel, scheepsjongen Denijs Govertsen en de norse stuurman Janse vergaan?

De strip bestaat uit twintig strookjes, dat is zo’n vijf pagina’s als je ze in een stripalbum zou zetten. Elke dag wordt één strookje geplaatst, als een echt vervolgverhaal. Vorig jaar tekende ik voor Mooi Gorinchem al een reeks historische cartoons over het Rampjaar 1672 en de Hollandse Waterlinie. Die cartoons waren redelijk luchtig van toon, de strip over Hamel wordt wat realistischer en daardoor spannender. Juist via zo’n strip besef je als lezer pas wat Hamel en zijn lotgenoten eigenlijk hebben meegemaakt! De strip laat zien hoe Hamel in Korea belandde, maar wie weet komt er nog een vervolg met de overige belevenissen in dat verre land.