´╗┐ Roel Mulder – Quick scan historie stegen van Gorinchem

Quick scan historie stegen van Gorinchem

Een leuk project tussendoor: de stegen en steigers van Gorinchem. Het Binnenstadsmanagement van deze stad wil de stegen in en om het winkelgebied aantrekkelijker te maken. Daarom heb ik voor Welmers Burg Stedenbouw een quick scan gemaakt van historische informatie hierover. Informatie die gebruikt kan worden bij het opfleuren van de stegen. Immers, in de Helmsteeg woonde een heks, in de Knipsteeg is de bekende verzetsman Van Randwijk geboren en de Broerensteeg is vernoemd naar een lang verdwenen klooster.

Niet over elke steeg was evenveel historische informatie te vinden. Stegen waren immers geen hoofdstraten, maar vaak de plaats waar de minder goed gesitueerden woonden. Daarentegen kenden de stegen ook enige handel en bedrijvigheid.
In een aantal stegen is het historisch aanzien goed bewaard gebleven. Een aantal andere is echter danig aangetast door de sanering van de jaren zestig en zeventig, toen een aantal stegen zodanig was ‘verkrot’. Vanaf de jaren zeventig is er gelukkig meer waardering gekregen voor het historische stadsbeeld en stratenpatroon als geheel (in plaats van slechts voor enkele monumenten afzonderlijk) en heeft men van verdere grootschalige sanering afgezien.
Er zijn stegen met een schilderachtig uiterlijk en prachtige historische panden, maar de vraag is hoe kwetsbaar dit beeld is. Al met al kan het stegenplan hier hopelijk een positieve bijdrage aan leveren.