Roel Mulder – De Belgische biergeschiedenis in 10 lessen

De Belgische biergeschiedenis in 10 lessen

In het blad Bier!Magazine, dat dit jaar tien jaar bestaat, startte ik onlangs een nieuwe serie artikelen: De Belgische biergeschiedenis in 10 lessen. In tien artikelen neem ik de hele bierhistorie van onze zuiderburen door. Want die zit heel anders in elkaar dan ons nogal eens wordt voorgespiegeld. Met een kritische blik, maar met een dosis humor en liefde voor de Belgische biercultuur cross ik door de eeuwen heen, altijd op zoek naar hoe het nu écht zit. En dat geeft verrassende uitkomsten.

België geldt tegenwoordig als hét bierland en dat is in meerdere opzichten terecht. Het is de geboorteplaats van de fameuze trappistenbieren. Alles straalt er traditie en historie uit, van de bruine kroegen tot de etiketten met jaartallen, monniken en koningen. De Belgische biercultuur lijkt op het eerste gezicht eeuwenoud: onveranderd van generatie op generatie, geschraagd door een verklaring tot Unesco-Werelderfgoed.

Echter: de meeste ‘traditionele’ bieren die we uit België kennen zijn nog geen honderd jaar oud. Belgische brouwers hebben hun bier door de eeuwen heen keer op keer veranderd. Dat hoort bij hun stiel. In tien afleveringen vlieg ik in vogelvlucht door de Belgische biergeschiedenis, die heel anders in elkaar zit dan je misschien dacht.

Een serie met elke keer een artikel en een bijbehorend kader waarin een biermythe wordt ontzenuwd. Was saison wel een ‘farmhouse ale’? Wie was Pauwel Kwak en waar stond zijn herberg? Kan Hoegaarden echt alleen in Hoegaarden gebrouwen worden en wie omschreef Belgisch bier als ‘tweemaal gekookt Maaswater’? En welke Belgische prins luste wel een geuze-lambiek?

Lees het allemaal in Bier!Magazine. Meer lezen over Belgische (en Nederlandse) bierhistorie? Kijk op mijn blog verlorenbieren.nl.

Het jubilieumnummer: 10 jaar Bier!Magazine